Obhajoba v mene Ľudskosti

   Ani neviem, ako začať. Pred pár dňami som bola svedkom facebookového linčovania. Išlo o človeka, ktorého som už na tomto blogu spomínala, ale pre chúlostivosť celej situácie ho nebudem menovať.
   Išlo o to, že dotyčný je/bol ženatý a má dieťa, keď sa zrazu na jeho nástenke objavilo to povestné ,, Vo vťahu s ... tou a tou ".  Priznám sa, že ma to zaskočilo. Ale viac ma zaskočili tie komentáre pod príspevkom, ktoré jednoducho bili do očí. Komentáre jeho ... "priateľov", ktorý nemali problém vyťahovať naňho pred všetkými špinu najťažšieho kalibru, ktorá ani celkom nesúvisela so samotným statusom. Povedzme, že tento človek podniká a veľa svojich zákazníkov má aj v Priateľoch. Ako by vám bolo, keby jedného večera prídete na fb a vaši milovaní by vás pred všetkými častovali ako feťáka a slabocha?!? Vlastne som sa tam podozvedala (a nielen ja, samozrejme) veľa vecí, ktoré som vedieť nepotrebovala a nechcela, bola to jedna z najodpornejších vecí, akých som bola na internete svedkom.
    V tomto článku neobhajujem dotyčného človeka, ale princíp. Už samotné zverejnenie tejto ... udalosti asi nebol veľmi šťastný nápad, na druhej strane sa to dalo brať ako strhnutie náplaste, že sa to dozvedia všetci na jeden šup, len sa to tak trochu vymklo.
     Komentáre pod príspevkom ... ma zarazili. Som toho názoru, že ľuďom by sa do vzťahu nikto miešať nemal, za 1. preto, lebo obvykle nepoznajú objektívnu, absolútnu pravdu a za 2. preto, lebo vzťahy sú o priamo zúčastnených a oni sami, jediní majú právo (keď už) niekomu nakladať.
     Okrem toho mi to už samotné aj tak príde nedospelé, už len z toho titulu, že za obrazovkou je každý hrdina, nie je to tak, ako povedať do očí, keď vám niekto môže natrhnúť prdel (ja by som za toto natrhla). Je pohodlnejšie nebáť sa o svoju riť v pohodlí, za počítačom. Za ďalšie, FB neposkytuje okamžitú spätnú väzbu, takže to muselo byť pre dotyčného fakt šokujúce a dosť veľký psychický otras. A okrem toho, tí ľudia, boli dospelí, nemali 13 rokov! Ako ... že im neni hanba! Fuj!
      Je hlúpe, že ľudia potrebujú mať mať publikum, keď ponižujú slabších. V tejto časti narážam na ten "drogový" fakt. Neviem prečo majú ľudia vždy potrebu nadávať ľuďom na drogách. Hej, viem, obvykle, ide o slabých jedincov, ale to neznamená, že musia byť nutne slabosi. Vraví sa, že ľudia berú drogy z dvoch dôvodov - nudia sa alebo majú problémy, ktoré nevedia riešiť. Lenže skutočné problémy nastanú, keď už ste v tom namočený až po guľky, lebo to je moment, kedy sa vám všetci obrátia chrbtom, lenže ono to zvyčajne nie je tak prosté, len u ľuďoch ostatných, ale aj o samotných užívateľoch, o ich zdraví, psychike ... Bolo naznačené, že toto nie je jeho prvé stretnutie s omamnými látkami, možno o to horšie je, že si je vedomý toho, čo ho bude čakať. Tím, že do toho znovu spadol iste sklamal mnoho ľudí, ale príde mi to skôr ako znak toho, že o to viac si zaslúži pomoc, pretože títo ľudia si obvykle nevedia pomôcť sami a potrebujú podporu. A nie, aby si do nich niekto prišiel "kopnúť", keď sami ležia na zemi a nebránia sa, pretože nemajú ako ...
     Takže asi toľko, k tomuto nechutnému a detinskému výstupu. Hej, tiež som za rodinu, že dieťa by malo mať oboch rodičov, ale tiež si myslím, že do týchto vecí si takto verejne môžu kecať jedine zúčastnení a nie ľudia, ktorý poznajú pravdu len jednej strany.
      A áno, tiež nie som za to, aby ľudia brali drogy, lenže keď už sa to stane, je neskoro na kecy, ale treba konať a pomôcť, pretože tí ľudia si, hoci nevedomky, pomoc proste pýtajú. Dalo by sa ohradiť, že tí ľudia si za to môžu predsa sami, ale práve v tom to je, že sme ľudia a máme (alebo mali by sme mať) charakter a preto sa nebudeme správať ako bez chrbtovej kosti. A všetci robíme chyby, to neznamená, že si nezaslúžime ďalšie šance ... áno, možno som príliš milosrdná, ale zle sa mi pozerá na to, ako ľudia pomaly mrú. Viem, že mnohým to problém nerobí, majú z toho senzáciu a tým pádom zocelený žalúdok aj svedomie, len škoda, že nie v tom kladnom slova zmysle.


                                                                        KONIEC!
                                                 ... snáď to nebolo príliš teatrálne a dúfam, že to dáva zmysel ... 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára